Masteroija Mika Jussila Finnvoxin D-studiolla
Olen ollut Finnvox Studioiden palveluksessa vuodesta 1984. Aloitin vinyylilevyjen masteroinnilla ja siirryin täyspäiväiseksi CD-masteroijaksi 90-luvun alussa. Olen kaivertanut n. 2000 LP-levyä ja masteroinut yli 3600 CD-albumia sekä laskemattoman määrän single-levyjä. Tämä tarkoittaa kaiken kaikkiaan noin 100.000 yksittäistä esitystä, biisiä. Tänä päivänä olen enemmän tunnettu varsinkin metalli- ja hard rock-musiikin parissa tekemästäni työstä. Oma musiikillinen urani on rajoittunut laulaja-kitaristin pestiin muutamassa bändissä. Tämän lisäksi intohimonani on valokuvaus ja näitä otoksiani on nähtävissä facebook sivuillani, samoin kuin tuoreimpia uutisia masterointistudiosta.

Masterointilistat päivitetty

Päivitin kuluneen vuoden masteroinnit kotisivujen masterointilistaan. Kokonaisluku on nyt 3530 cd albumimasterointia joista paria vaille 1300 levyä on metallia tai muuten vaan raskaampaa musaa. Jos tohon kokonaislukuun ynnäis vielä masteroimani vinyyli-LP:t niin luku olis reippaasti yli 5500 levyä. Yksittäisten biisien määrää on mahdotonta laskea, mutta arvioisin niiden määrän lähentelevän sataatuhatta kappaletta. Olis nasta pitää bileet ja kutsua paikalle kaikki bändit ja artistit, joiden levyjä olen masteroinut. Niitä artisteja olis vain pari tuhatta. Mutta matkahan jatkuu ja listat pitenee, heti uuden vuoden alettua.

Ammattina valokuvaaja

Olen ammattivalokuvaaja, koska saan palkkioita kuvistani. Mua ihmetyttää muutama vallitseva käytäntö ja toimintatapa tällä alalla.

Aloittelin kuvaamista käymällä kavereiden keikoilla, pyytämällä nimeä listalle, kuvauslupaa ja ehkä bäkkärivierailuakin. Annoin ottamani kuvat bändin jätkille henkilökohtaiseen käyttöön vastapalveluksena vieraanvaraisuudesta. Ekat kurat tuli silmille, kun en antanutkaan kuvia ilmaiseksi kolmannelle osapuolelle esim. soitinvalmistajien mainoksiin. Olin kuulemma kiittämätön ja ahne. Jatkoin kuitenkin keikkojen kuvaamista ja edelleen annoin artisteille kuvia henkilökohtaiseen käyttöön, kotisivuille ja facebookiin. Jokunen kuva päätyi luvallani bändien omiin tiedotteisiin tai tapahtumailmoituksiin. Sitten tulikin jo seuraavat kurat niskaan. Annoin ilmaiseksi ja poljin hintoja, söin luulemma ammattikuvaajien leipää. Kumarrus ja pyllistys, tein miten vaan, niin päin helvettiä tein.


Jatkoin bändien kuvaamista. Ihmiset tykkäsivät kuvistani, eteenkin kuvattavana olleet artistit. Otoksiani alkoi päätyä lehtiin, mainoksiin, kirjoihin ja levykansiin. Kirjoittelin laskuja ja sain työstä mielestäni kohtuullisia korvauksia. Mutta sitten kuvia alkoi ilmaantua myös kolmansien osapuolien julkaisuihin tietämättäni, kun niitä kulkeutui levy-yhtiöille ja tuotantoyhtiöille, jotka käyttivät niitä kaupallisiin tarkoituksiinsa. Nyt kuraa alkoi sataa myös sieltä suunnasta, kun palkkioita tiedustellessani ei korvausta katsottu aiheelliseksi, koska kuvani tulkittiin olevan vapaasti käytettävissä.


Muutama päivä sitten piipahdin moikkaamassa kavereita Hard Rock Cafeessa. Amorphis sai ansaitsemansa kunnianosoituksen, kun Esa Holopaisen kitara päätyi ravintolan maailmanlaajuiseen kokoelmaan. Yllättäen paikalla ei ollutkaan yhtään valokuvaajaa vaikka kuvia tilaisuudesta oli jo etukäteen pyydetty. Noh, mulla oli kamera mukana kuten yleensä ja räpsin bändistä muutamia kuvia. Tilaisuuden jälkeen sain maan suurimmista mediakonserneista useita yhteydenottoja, joissa pyydettiin käyttöön ottamiani kuvia. Pyysin krediittejä julkaisun yhteyteen sekä muutamaa kymppiä vaivanpalkaksi. Yhteydenotot loppuivat siihen, joten kuvani päätyivät vain omiin julkaisuihini. Eli suuret mediat eivät maksa lanttiakaan kuvista vaan tuoreen uutisen yhteydessä käytetään mielummin vanhaa ja ilmaista kuvaa.


En yleistä sillä toisten tahojen kanssa homma luistaa juuri niin kuin pitääkin. Onneksi ei tarvitse masteroida ilmaiseksi, koska mulla kuitenkin pääasiallinen ansiotulo tulee Finnvox-studiolta, mutta jos tilanne valokuvauksen ammattilaisilla on lähelläkään kokemaani, niin olen ihmeissäni. Mitä mä en ymmärrä? Missä vaiheessa tämä bisnes on luisunut tähän tilaan?  

Amorphis ja Mika HRC

Synttärijuhlat Finnvoxissa!

Synttärijuhlat Finnvoxissa. C-Studion SSL äänipöytä täyttää 25-vuotta.

http://www.finnvox.fi/fi/paivakirja/142-c-Studion-ssl-25-vuotta

 

SSL-Manuaali

C-Studio

Sivu 1 / 7