Mika JussilaMun musiikkimaailma pyörii enimmäkseen Finnvox Studioilla ja siellä D-studion masterointiyksikössä.

Työuraa samoissa hommissa on kertynyt yli 30 vuotta. Ensimmäiset 8 vuotta meni vinyylilevyjen masteroinnin, eli kaiverruksen parissa. Sinä aikana tuli kaiverrettua n. 2000 LP-levyä ja laskematon määrä seiskatuumaisia sinkkuja ja EP:itä. Elettiin kuitenkin suomirokin ja omakustannustoiminnan kulta-aikaa eli 80-lukua, joten mielenkiintoa ei hommista puuttunut.

90-luvun alussa siirryttyäni täysipäiväiseksi CD-masteroijaksi työtahti Finnvoxilla vain kiihtyi levy-yhtiötoiminnan muuttuessa Suomessa yhä enemmän vakavaksi bisnekseksi harrastamisen sijaan. Vuosikymmenen lopussa ja vuosituhannen vaihteessa elin masteroinnin turboahdettua aikakautta työstämällä huikeat 250 albumia vuodessa. Näistä hulluista vuosista on meno hieman rauhoittunut, eli määrän pystyn korvaamaan laadulla. Sikäli meno ei ole "rauhoittunut", että yhä useampi projekti, jonka parissa työskentelen, on tyyliltään raskaampaa ja rankempaa musaa.

Olen aina pitänyt tarkkaa studiopäiväkirjaa, joten masteroitujen levyjen listaa on ollut helppo tehdä. Olen urani aika masteroinut yli 3600 CD-levyä ja siis nuo mainitut 2000 vinyyli-LP:tä (joita en ole listannut - vielä). Uskallan väittää, että tämä on maailmanennätys. Jos joku toisin todistaa, niin siitä vaan. Muutama vuosi sitten eräs ulkomaalainen taho kyseli masteroimistani metalli- ja hardrockalbumeista ja siitä sain kipinän tehdä erikseen listan vain tästä raskaammasta genrestä. Ja onhan noitakin levyjä kertynyt jo yli 1300 albumillista.

Molemmat listat löytyvät täältä sivuiltani. Ne eivät ole aivan täydellisiä. All Records -listalta puuttuvat ns. suorat siirrot, joissa en ole päässyt vaikuttamaan soundeihin, joten en laske niitä masteroinneiksi. Niitä olen kuitenkin tehnyt parisensataa, joten on niihinkin noin 100 työpäivää yhteensä uhraantunut. Tuskallista-listaan taas on välillä vaikea vetää rajaa, mikä bändi on metallia tai hardrockia ja mikä ei, mutta kunnia niille, jotka sinne nyt ovat päätyneet.

Musasivu5


Tähän pisteeseen pääseminen on tarvinnut myös hyvää tausta- ja sivustatukea moneltakin taholta. Suurimmat kiitokset Risto Hemmille, Pauli Saastamoiselle, Mikko Karmilalle, Minkku Peltoselle ja Spinefarm levy-yhtiölle. Loput kiitettävät löytävät nimensä tuolta "All Records" -listalta.

005 046
054 046
063 065
030 044
014 073
030 D-StudioNew 014
030 044