Tappava Vitsi Karjalasta

Kesälahti hellekesä 2010 Goddamit kuinka edellisestä kirjoituksestani onkin vierähtänyt liikaa aikaa! Kesä oli kiireinen masteroinnissa, mutta onneksi aikaa riitti myös rentoutumiselle kesäloman merkeissä. Tosin se oli niin rentouttavaa etten pitkän lomani aikana ehtinyt edes uusia valokuvia valkata tänne laitettavaksi. Heinäkuun helteillä ei yksinkertaisesti vain kyennyt toimimaan ja ajattelemaan, joten sivujen päivityskin venähti tänne syssymmälle.

Ja juuri kun olin päässyt loman ja laiskottelun makuun, niin Universal Music Groupista otetaan yhteyttä ja pyydetään masteroimaan uusi Killing Joke albumi valmiiksi koska olivat olleet tyytyväisiä aiemmin keväällä masteroimaani EP:hen. Työ piti tehdä mieluimmin heti seuraavana päivänä. Että mitäähh?! Olin 400 km päässä Finnvoxilta ja pyysin paria lisäpäivää aikaa järjestää itseni helteen keskeltä studion uumeniin. Arvatkaa järjestyikö armon aika. Enpä tiedä, miten tuolla Euroopassa varataan aikoja masterointiin ja varsinkin loma-aikana - tunninko varoitusajalla?

 

Bändin materiaalia kuitenkin ilmestyi työstettäväkseni Kotiteollisuuden käsittelemänä. Karjalan vitsiveikkojen versio Pandemoniumista on loistava ja se tullaan istuttamaan Killing Joken tribuuttilevylle mm. Metallican, Foo Fightersin, Toolin ja Meshuggahin seuraan. KT Trioa olivat studiossa avustamassa ainakin herrat Tuomas Holopainen, Miitri Aaltonen ja Mikko Karmila. Himosfestivaaleilla juhannuksena tapahtuman promoottori Timo Isomäki ajattelikin jättää bändin keikkapalkkion maksamatta: ”Tuote ei vastannut tilattua. Trio piti tulla ja lavalla olikin kuusi ukkoa”.

Himoksella otetut kuvat on muuten katsottavissa nyt myös valokuvat -osiossa. Löytyyhän sieltä myös Nosturin keikalta otetut kuvat, missä lähes samainen big band -kokoonpano irrottelee varsin kapinallisissa tunnelmissa. Tuolta keikalta kuvattu ja äänitetty DVD ilmestyy myös tulevana syksynä. Karjala’s gonna rise again!

Kotiteollisuus - Himos 2010

Nyky-Karjalasta siirrynkin sujuvasti Muinais-Kareliaan ja totean muutaman sanan jo ilmestyneestä DVD:stä. Aikaisemmin kehuin Amorphiksen Forging The Land Of Thousand Lakes –levyä. Nyt kun olen tsekannut musan kuvan kanssa, niin edelleen olen sitä mieltä, että keikalla vetää maailman tämän hetken paras livebändi. Harmi vain, että levyn valmistuksessa, autorisoinnissa, on sössitty 5.1 ääni totaalisesti, joten onnistunut masterointi menee tässä tapauksessa hukkaan! Toisaalta kyseisen levyn julkaisubileissä Amorphis luovutti myös minulle Skyforgerista kultalevyn, joten kolmen suora on nyt koossa myös tältä orkesterilta. Tuhannet kiitokset Esa, Koippari, Snoopy, Hausen, Nicu ja Sande! Mutta samalla kun intoilin livelevystä, sällit kuskaavat studioon lastillisen uusia biisejä masteroitavaksi... tai ei siis ihan uusia, vaan tuoreita versioita kolmen ensimmäisen Amorphis-levyn parhaista biiseistä. Magic and Mayhem sentään - nämä versiot räyhäävät ja rokkaavat!

Mutta osataan sitä muuallakin rokata. Kesäkuussa masteroin Uzzhuaia nimisen valencialaisen bändin levyn 13 Veces Por Minuto (http://www.uzzhuaia.com/). Vaikka tämä oli jo toinen CD, minkä näille hispanoille masteroin, niin tämän levyn myötä myin sieluni tälle tanakasti soundaavalle, mutta melodiselle oikealle rockbändille! Nämä pitäisi ehdottomasti nähdä myös livenä. Toivottavasti nyt muut Toro-rockersit eivät ota nokkiinsa, kun nostan jalustalle vain yhden heistä, mutta Uzzhuaiassa mua kiehtoo kauniisti soiva espanjan kieli, todella hyvät soundit (http://www.manueltomas.com/) ja halvatun hyvät hittibiisit. Mutta tsekatkaa tasapuolisuuden nimissä tuolta All-listalta muutkin espanjalaiset artistit. Niitä on oikeasti jo tosi paljon ja kartta seinällä täyttyy nuppineuloista.

 

Tulipas kesällä kierrettyä muutamilla rockfestareilla. Kivenlahtirock kotikonnuilla onkin jo vanhempi tuttavuus. Tykkään sen kotoisasta ilmapiiristä ja sopivan kokoisesta konseptista. Taisi kuitenkin olla festivaalin viimeinen vuosi Kivenlahdessa. Toivon kuitenkin menestyksekästä jatkoa tälle hienolle tapahtumalle. Myötätuulirockissa kävin ensimmäistä kertaa. Hakunilan urheilupuistossa järjestetty festivaali oli varsin siisti ja bändikattaus oli mieluinen. Mukavana lisänä oli Sakara Recordsin edustajan, Marsalkka Annalan epävirallinen kultalevynluovutusohjelmanumero, jossa sain kotiin vietäväksi sekä Stam1nan Viimeisen Atlantiksen että Mokoman Sydänjuurien arvometallilevyt. Myötätuulirockissa harmitti kun kameraa ei ollut mukana, koska Stam1nan esiintyminen iltapimeässä ja kaatosateessa oli komeaa kuultavaa ja nähtävää! Juhannuksena olikin vuorossa Himosfestivaali Jämsässä. Sinne päädyin moottoripyörälläni Löyvän Timon mökin kautta Kolmannen Naisen ja tietysti promoottori Isomäen vieraaksi. Himos oli myös itselleni ensikokemus ja täytyy tunnustaa, että se oli yksi parhaista festarikokemuksistani ikinä: erittäin hyvin järjestetty, loistava palvelu ja mahtava tunnelma, eikä sitä pilannut edes vuoden valoisimpana päivänä keskellä yötä Virroille takaisin suuntautunut pyöräretki, jolla Timon kanssa näimme vain kolme hirveä, jäniksiä, ketun ja kissan... tosin eivät yhdessä.

Tuska on jo niin tuttua ja taattua tunnelmaa kesä-heinäkuun vaihteessa, että siitä ei enempää tässä. Hiukan pelottaa festivaalin ensi kesä, kun pitopaikaksi vaihtuu Suvilahti Kaisaniemen puiston sijaan. Kaisaniemen puiston parasta sijaintia ei kai kiistä kukaan, mutta kaipa tämäkin juhla tuli vain tiensä päähän tässä paikassa ja näissä mittasuhteissa. Loppukesästä olikin vuorossa enää Ankkarock Vantaan Korsossa. Sielläkin ensikertalaisena eniten yllätti festivaalin suuri koko. Hyviä bändejä oli toki paljon, mutta homma hajaantuu melko isolle alueelle eikä näin ollen samanlaista kotoisaa tunnelmaa synny kuin esim. Tuskassa tai Himoksella. Ankkarockissa tosin esiintyi mm. Michael Monroe ja Children Of Bodom, joiden keikat kiinnostivat ennakkoon mua eniten. Vein Sami Yaffalle tuliaisiksi vanhoja koulun aamunavauksia CD:llä: Kumikumi Rockia ja Elviksen Slerpukkaa! Tämä vitsi aukeaa vain vanhoille Pohjois-Tapiolan yhteiskoulun kakaroille.

Pohjois-Tapiolan Yhteiskoulun kakarat: Sam Yaffa ja Mika Jussila

Keväällä Porkkalassa sain kuulla Tuomaksen tekemiä Nightwishin seuraavan levyn ensimmäisiä demoja. Elokuun viimeisenä viikonloppuna oli mahdollisuus kuulla bändin versioita samoista biiseistä, kun Nightwish oli kutsunut lähimpiä ystäviään viettämään kesäleirin päättäjäisiä Kiteelle (http://www.nightwish.com/fi/band/reports?c=16). Ohjelmassa oli biisien fiilistelyn lisäksi makkaran syöntiä alkoholilla vauhditettuna ja viinan juontia makkaralla avustettuna.

Tässä vielä selvyyden vuoksi viimeiseksi lisätyt kuvakansiot: Kolmas Nainen Tavastialla ja Himoksella, Kotiteollisuus Himoksella, The 69 Eyes Semifinalissa, Ajattara Dantessa, Stam1na ja Amorphis Nosturissa, Stratovarius Oulussa sekä Backyard Babies, Michael Monroe, Tarot, Metsatöll ja Mokoma Tavastialla.